Phishing is een vorm van oplichting via internet. Hackers sturen massaal e-mails naar potentiële slachtoffers in de hoop dat iemand op een foute hyperlink klikt of een besmette bijlage opent. Via deze foute hyperlink of besmette bijlage komen hackers binnen op de computer van hun slachtoffer. Vervolgens slaan de hackers hun slag en proberen zij zo veel mogelijk schade aan richten. Hoe meer schade hoe groter de kans op het betalen van een financiële vergoeding door het slachtoffer om zodoende de schade weer te herstellen.

Hoe herken ik phishing?

Vaak zijn de phishing e-mails op de volgende punten te herkennen:

  • Het e-mail adres van de afzender wijkt vaak af van de naam van de afzender. In het e-mail adres hoort na de “@” altijd de naam van de afzender te staan. Staat hier iets anders, dan is het SPAM (phishing e-mail).
    Voorbeeld afzender phishing e-mail
  • In de e-mails wordt vaak gedreigd met dat u nu iets moet doen. Als u dat niet doet, dan gaat het geld kosten. Er is altijd haast geboden!
  • Als u met uw muis over de hyperlink in de e-mail zweeft (dus niet op klikken!), dan ziet u een vreemd en onjuist internetadres.
    Voorbeeld dreiging in phishing e-mail
  • Naast spelfouten in de e-mail, ontbreken ook vaak contactgegevens. Bijvoorbeeld: voor meer vragen over deze factuur kunt u contact opnemen met debiteurenbeheer. Waarbij verder geen e-mail adres of telefoonnummer is genoemd.

In bovenstaande voorbeelden is een phishing e-mail uit naam van Rabobank gebruikt. Dit voorbeeld is om duidelijk te maken, dat de afzender niet de Rabobank is, maar een hacker. Een hacker die op úw gegevens uit is. De hyperlink verwijst naar een vage website en is voor de hacker de sleutel voor toegang tot uw computer of gegevens.

Wat te doen als u een phishing e-mail hebt ontvangen

  1. Blokkeer de afzender. In Outlook – rechter muisknop – ongewenste e-mail – Afzender blokkeren
  2. Verwijder de e-mail. In Outlook met SHIFT + DELETE komt de e-mail niet eerst in de prullenbak terecht.

Wat als u per ongeluk een besmette bijlage hebt geopend of op een foute hyperlink hebt geklikt

  • Koppel zo snel mogelijk uw computer los van internet (bijvoorbeeld door de netwerk kabel uit de computer halen of de computer op vliegtuigmodus te zetten)
  • Neem direct contact op met uw systeembeheerder / technische helpdesk. Hoe eerder zij geïnformeerd zijn over de situatie hoe beter zij in staat zijn de schade te beperken. Houd het in ieder geval niet voor uw zelf!

Laatste tip

Hackers spelen in op uw gevoel. Zij zijn gebaat bij uw ondoordachte handelen. Vandaar dat zij de tijdsdruk bij u opleggen en dreigen met kosten als u niet direct in actie komt. Herkent u dit? Tel dan eerst tot 3. Controleer vervolgens de gegevens in de e-mail. Bij twijfel: laat een collega met u meekijken.

Security Awareness

Security Awareness (bewustwording) is het toverwoord. Uw collega’s / medewerkers zijn een belangrijke factor in het voorkomen van zo’n hack. Het is dus belangrijk uw collega’s/ medewerkers hierover te informeren. Voorkomen is immers beter dan genezen. Heeft u n.a.v. deze blog vragen, of heeft u hulp nodig bij “security awareness in Jip en Janneke taal“, neemt u dan gerust contact met mij op.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.