Drie redenen om niet zomaar foto’s van kinderen op internet te plaatsen

U herkent het vast wel, een leuke schoolfoto wordt geplaatst op websites van scholen, hoe leuk! Uw kinderen vermaken zich bij de kinderopvang en foto’s hiervan worden in alle onschuld gedeeld op social media. Een zwemfestijn, en oh wat hebben de kinderen het naar hun zin! En ook dit deelt u graag met een fotoreportage via internet met de rest van de wereld. Dit doet u uiteraard in uw enthousiasme. Maar bent u zich wel bewust van de risico’s van het (laten) delen van foto’s van uw kinderen? In deze blog geef ik u drie redenen om niet zomaar foto’s van kinderen op het internet te plaatsen.

“De foto’s (van uw kinderen) op internet zijn zichtbaar voor iedereen.”

1. Uit respect voor de privacy van uw kind

In Oostenrijk heeft een jonge vrouw in 2016 haar ouders aangeklaagd, omdat haar ouders zo’n 500 foto’s van haar als baby op Facebook hebben gedeeld. Elk willekeurig en schattig moment werd op de foto vastgelegd en gedeeld op Facebook. Deze jongedame voelt zich in haar privacy geschonden. Daarnaast benoemt ze, dat haar ouders haar nog nooit om toestemming hebben gevraagd. Wilde zij wel dat foto’s van haar zittend op een potje, half naakt in een bedje op Facebook werden gepost.

2. Misbruik van foto’s

Wat leuk, uw kind gaat met de school of vriendjes zwemmen. Uw kinderen worden in zwemkleding gefotografeerd en de foto’s worden gedeeld via social media. De foto’s op internet zijn zichtbaar voor iedereen. Dus ook voor pedofielen, ondanks dat u uw Facebook heeft afgeschermd. Het risico is aanwezig dat een foto van uw kind, zonder dat u erg erg in heeft, terecht komt op een website van pedofielen. Daarnaast loopt u het risico dat een pedofiel met deze informatie een profiel van uw kind kan opstellen, waarmee het uw kind kan misleiden.

3. Privacy wetgeving verbiedt dit

Een foto van uw kind zegt iets over de afkomst (ras) en over wie uw kind is. En deze informatie mag niet zomaar gedeeld worden. Scholen, kinderopvang, sportverenigingen: denkt u aan toestemming van de ouders van de kinderen om foto’s op het internet te plaatsen? Aan deze toestemming zijn verschillende voorwaarden verbonden. U kunt deze voorwaarden terugvinden in de wet, maar u kunt natuurlijk ook contact met mij opnemen voor meer informatie. Voldoet u als organisatie niet aan deze voorwaarden, dan loopt u risico daarvoor beboet te worden.

Nog nooit over nagedacht

Wellicht is dit even schrikken voor u en heeft u hier nog niet eerder bij stil gestaan. Informatie op internet is voor iedereen benaderbaar. Onlangs is ook gebleken dat deze persoonlijke informatie door Facebook werd verkocht aan adverteerders! De boodschap is: wees bewust over wat u deelt op internet. Eenmaal op internet, dan is het zichtbaar voor iedereen, voor altijd.Waar liggen uw verantwoordelijkheden als ouder

Heeft u als ouder met de kinderopvang, de school, de sportvereniging nog geen gesprek gehad over het gebruik van bijvoorbeeld foto’s van uw kinderen op websites of social media, dan is het wellicht de hoogste tijd.

  • Worden er foto’s van uw kinderen op internet gedeeld?
  • Wat is het privacy beleid van de instelling waar uw kinderen hun tijd doorbrengen?
  • Hoe zorgt die instelling ervoor dat uw wensen worden nageleefd?

Voor kinderen onder de 16 jaar is toestemming van ouders of verzorgers nodig voor het plaatsen van foto’s van hen op websites en social media. U kunt zelf controleren op de websites en social media of u foto’s van uw kinderen toelaatbaar vindt. Deze toestemming geldt overigens niet, indien een foto voor bijvoorbeeld journalistieke doeleinden wordt gebruikt (zoals de krant).

Bent u na het lezen van deze blog overtuigd, dat u geen foto’s (meer) van uw kinderen terug wilt zien op internet, dan kunt u uw eerder verstrekte toestemming weer intrekken. U kunt dit zowel mondeling doen, als schriftelijk. U kunt hier een voorbeeld brief vinden. Voor de instellingen die met kinderen werken geldt: zorg dat u de toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens van kinderen correct hebt geregeld. Vanaf 25 mei 2018 gelden strenge regels met risico op hoge boetes als u zich niet aan de regels houdt. U kunt met mij contact opnemen als u hier meer over wilt weten.

Tot slot nog de boodschap van deze blog: wees bewust over wat en hoe u foto’s deelt op internet. Houd respect voor de privacy van een ander. Heeft u na aanleiding van deze blog nog vragen, neemt u dan gerust contact met mij op.

Gerelateerde berichten

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.